Blog postovi & stranice

Pogledaj sve rezultate (0)
HIPERTENZIJA

HIPERTENZIJA (povišen krvni tlak) je danas jedna od najraširenijih bolesti. To je tiha bolest koja godinama ne mora pokazivati simptome, a može povećati rizik nastanka drugih bolesti srca i krvnih žila kao što su koronarna bolest srca, srčani udar, angina pectoris itd. Neki simptomi povišenog krvnog tlaka su crvenilo, pucanje kapilara, mučnina, vrtoglavica, glavobolja.

Optimalna vrijednost krvnog tlaka iznosi 120/80 mmHg (milimetara žive). A svaku vrijednost iznad 140/90 mmHg je potrebno liječiti.

Povišen krvni tlak je odraz pojačanog rada srca i povećanog otpora u stijenkama krvnih žila. Dolazi do stalnog opterećenja srca i oštećenja krvnih žila zbog stalnog pritiska na njihove stijenke.

Gornji (sistolički) krvni tlak stvara srce pumpajući krv prema arterijama, a donji (dijastolički) je tlak u arterijama za vrijeme između dva otkucaja dok se srce odmara.

Postoje dva tipa hipertenzije - primarna i sekundarna. Kod primarne je uzrok nepoznat, a sekundarna je posljedica nekog drugog stanja (npr. bolesti bubrega).

Ispravno i pravovremeno liječenje hipertenzije može produljiti životni vijek, poboljšati kvalitetu života i spriječiti nastanak drugih kardiovaskularnih bolesti.

Na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može se utjecati nefarmakološkim mjerama kao što su smanjenje unosa soli, uravnotežena prehrana, prestanak pušenja, izbjegavanje alkohola, tjelesna aktivnost i održavanje normalne tjelesne težine. A za osobe koje već imaju dijagnosticirani hipertenziju još je važno i redovito kontrolirati krvni tlak te uzimati propisanu terapiju. Kontrola krvnog tlaka je bitna kako bi se procijenila učinkovitost terapije.