Blog postovi & stranice

Pogledaj sve rezultate (0)
Talasoterapija

Talasoterapija (grč.talasea - more i therapia-liječenje) je metoda liječenja zdravstvenih tegoba morskom vodom. Blagotvoran učinak morske vode na ljudsko zdravlje poznat je od vremena antičke Grčke. Hipokrat, otac medicine tvrdio je da morska voda ima ljekovit učinak na kožu i smanjuje opasnost od nastanka upale te ublažava bolove. Liječenje morem provodi se putem masaže (hidromasaža), obloga (uz dodatak algi i morskog blata) i vježbanja u vodi (hidrokinezioterapija). Voda kojom se provodi talasoterapija zagrijava se na temperaturu između 35 i 37 stupnjeva Celzija.

 

                                        More ispire sve tegobe.

                                                               Platon

 

Rene Quinton je prvi formulirao vodenu otopinu temeljenu na morskoj vodi i komercijalizirao je njenu upotrebu. Danas je najrašireniji oblik talasoterapije primjena spreja za nos s otopinom morske vode. No, koncentracija morske vode u sprejevima se razlikuje ovisno o namjeni istih. Postoje izotonične i hipertonične otopine morske vode.

Izotonična otopina morske vode sadržava koncentraciju NaCl u vrijednosti od 0,9%, što odgovara koncentraciji NaCl u fiziološkoj otopini. No, za razliku od fiziološke otopine, izotonična otopina morske vode sadržava i druge vrijedne mikroelemente, minerale i organske tvari, te fitoplanktone i zooplanktone koji oslobađaju biološki aktivne tvari.  Njena glavna primjena je održavanje higijene i  vlažnosti nosne sluznice, te očuvanje mukozne barijere i posredno sprječavanje nastanka i razvoja infekcija gornjeg dijela dišnog sustava.

Hipertonična otopina morske vode sadrži NaCl u koncentraciji od 2-2,5%. Zbog povišene koncentracije NaCl hipertonične otopine na sebe navlače višak vode iz nabubrene sluznice začepljenog nosa, i tako iskazuju svoj dekongestivni učinak. S druge pak strane brojni minerali iz morske vode doprinose razrjeđenju sluzi i njenom lakšem odstranjivanju.

  • Hipertonična je svaka otopina u kojoj je koncentracija NaCl >0,9% .
  • Salinitet (mjera koja iskazuje udio NaCl (g) u 1 litri mora) iznosi oko 3,5%  nije uputno koristiti iskonsku morsku vodu za ispriranje nosa, jer bi zbog povećanog udjela otopljene soli došlo do oštećenja sluznice nosa. 
  • Brojne studije pokazuju odličan učinak 2,3% otopine morske vode u poboljšanju prohodnosti nosa i odličnu podnošljivost.
  • Za dobivanje hipertonične i izotonične morske vode se iskonska morska mora pročistiti, a zatim razrijediti s točno određenom količinom destilirane vode kako bi se dobile konačne koncentracije od 0,9%, odnosno 2,3%.
  • Za higijenu nosa korisnije je primijeniti izotoničnu otopinu morske vode od fiziološke otopine, jer prisustvo mikronutrijenata doprinosi boljem očuvanju funkcije sluznice nosa.