Blog postovi & stranice

Pogledaj sve rezultate (0)
Zaštita kože od uboda insekata

Ljetni dani i dulji boravak u prirodi dovode do većeg kontakta ljudi s insektima. Za bezbrižno uživanje u ljetnim radostima i aktivnostima, bitna je pravovremena i učinkovita zaštita. Osim pomnog odabira repelenta, ubodi se mogu spriječiti i adekvatnim izborom odjeće, te brigom o okolišu. 


Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) komarci su prijenosnici (vektori) najvećeg broja smrtonosnih bolesti (malarija, lišmanijoze, dengue groznice, ...).



Mjere opreza koje se mogu poduzeti protiv ugriza insekata:


izbjegavanje boravka u prirodi kada su komarci aktivni (sumrak, zora)


-  nošenje majica dugih rukava i hlača, kako bi se smanjila površina izložene kože


redovito košenje trave, kako se komarci ne bi zadržavali u blizini kuća


-  sadnja biljaka koje posjeduju repelentna svojstva, poput citronele, kadife, metvice, lavande, bosiljka, ružmarina


-  korištenje ventilatora


- prekrijte spremnike s vodom, kako komarci ne bi mogli položiti jajašca


- koristite zaštitne mreže na prozorima i vratima

 



Kod odabira repelenta, važno je uzeti u obzir kome je namijenjen. Zbog razlike u građi kože i veće površine tijela u odnosu na masu, ne preporučuje se primjena repelenata s velikim postotkom apsorpcije u krvotok kod djece, jer se time povećava mogućnost pojave neželjenih nuspojava.


Repelenti su sredstva koja odbijaju insekte, i tako smanjuju mogućnost ugriza ili uboda. Ubrajamo ih u pesticide, a dijelimo ih na konvencionalne (sintetske) i biopesticide.


Najpoznatiji konvencionalni repelent je DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamid), koncentracija od 5 do 35% dovoljna je za zaštitu u svim uvjetima. Sigurnom se smatra primjena na pamuk, vunu i najlon, ali može otopiti plastiku i vinil. U široj upotrebi nalazi se i picaridin (2-(2-hidroksietil)-1-metilpoliester). Proizvodi s navedenim spojevima mogu se primijeniti kod djece, slijedeći pritom upute proizvođača. 


Savjeti za primjenu repelentnih sredstava kod djece :


  • birajte radije roll-on umjesto spreja
  • ne koristite ih na ozlijeđenoj koži
  • ne nanosite ih na područja oko očiju i usta
  • izbjegavajte dlanove i prste kod male djece
  • po povratku u zatvoreni prostor, isperite repelent s kože koristeći sapun i vodu
  • temeljito operite odjeću prije sljedećeg nošenja
  • pohranite repelente van dosega djece


Biopesticidni repelenti  sadrže komponente biljnog porijekla.


Biorepelenti najčešće sadrže eterična ulje citronele, geranija, lavande, paprene metvice, limunskog eukaliptusa i litsee.


Zbog dobrih svojstava (brzo upijanje, vlaženje kože, izostanak masnih tragova, …), ugodnog mirisa, te mogućnosti primjene od rane životne dobi (1+), eterična ulja navedenih biljaka uklopljena u bazno ulje slatkog badema čine okosnicu Zona Vital Natura Kids spreja, kako bi Vas i Vaše dijete štitili od uboda komaraca i drugih insekata.


Ukoliko dođe do uboda, nakon primjene hladnog obloga na mjestu uboda, kako bi se koža brže oporavila može se primijeniti gel za hlađenje. Zona Vital Natura gel je prva pomoć kod nadražene kože. Također potiče obnovu kože nakon predugog izlaganja Suncu. Ekstrakt sjevernoameričke lijeske (hamamelis) poznat je po svojim adstringentnim svojstvima, dok ekstrakt kamilice zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima pomaže kod obnove i zacjeljivanja kože. Prisustvo eteričnih ulja lavandina, eukaliptusa i citronele pružaju repelentni učinak.