Blog postovi & stranice

Pogledaj sve rezultate (0)
Beta glukan

Beta-glukani su polisaharidi iz različitih prirodnih izvora koji djeluju imunomodulacijski i reguliraju metaboličke funkcije.

Različito djelovanje je ovisno o kemijskoj strukturi.

Beta-1,3/1,4-glukani se izoliraju iz gljiva (shiitake, reishi, maitake) i žitarica (ječam, zob), a koriste se za regulaciju metaboličkih funkcija (npr. hipolipemijski, hipoglikemijski učinak, te kao prebiotik – povoljan učinak na crijevni mikrobiom).

Beta-1,3/1,6-D-glukani se izoliraju iz stanične stijenke kvasca Saccharomyces cerevisiae. On je najaktivniji oblik beta-glukana, te jedan od najsnažnijih imunomodulatora uopće. Poboljšava rad imunosnog sustava jačajući obrambene sposobnosti makrofaga, neutrofila i NK stanica koje su ključne u obrani od bakterija, virusa, gljivica i parazita. Istražuje se i njegovo antitumorsko djelovanje.

Na učinkovitost pripravka beta-glukana utječe stupanj pročišćenosti i doza. Zato se vrši pročišćavanje beta-glukana jer se samo čisti beta-glukan može vezati za receptore makrofaga, a slobodni beta-glukani imaju i veću bioraspoloživost. Doza ovisi o namjeni za koju se koristi (prevencija, zaustavljanje razvoja bolesti, skraćivanje tijeka bolesti, oporavak).

Radi snažnog imunostimulacijskog djelovanja ne preporuča se uzimanje beta-glukana osobama s transplantiranim organima, na imunosupresivnoj terapiji, osobama u procesu liječenja malignih bolesti te oboljelima od autoimunih bolesti.